Vanatoare fara caini - huntingclubromania

Go to content

Main menu:

Vanatoare fara caini

Vanatoare fara caini
Evenimentul se organizeaza in linii mari in mod asemanator cu "vanatoarea cu caini".
Calaretii se intalnesc dimineata la un loc anume stabilit. Participantii iau micul dejun impreuna.
Gazda evenimentului saluta participantii si invitatii, dupa care se numesc demnitarii evenimentului, se ciocneste un paharel de palinca sau brandy, dupa care toti incaleca.

Este nevoie de un calaret experimentat (calaretul "vulpe"), care va purta o coada de vulpe prinsa de brat sau de umar. Vanatoarea incepe totdeauna cu plecarea inainte a calaretului "vulpe", care dupa o distanta apreciabila se ascunde undeva dupa un tufis sau copac.
"Vanatoarea" incepe intotdeauna la pas, pana la un loc unde se observa "vulpea". Masterul striga "vulpe!". "Pikeurii" se indeparteaza, iar calaretii pornesc la galop rasfirati, deci nu in coloana ca in cazul calariei pe teren. Calaretii care merg la galop nu pot depasi nici aici "Master-ul", cei doi "Pikeuri" calaresc pe flancuri, iar "Schlusspikeur-ii" lateral in urma. Calaretii care nu merg la galop si insotesc numai evenimentul calare, raman in urma "fluierasului", impreuna cu trasurile, dar intotdeauna grupati. Calaretilor care merg la galop se interzice concursurile sau bravurile inutile care ar fi periculoase. Acestia trebuie sa calareasca in acelas rand cu "Master"-ul.

Cate un "Run" (alergare) trebuie sa aiba intre 500 si 1.500 m, dupa care urmeaza o alta faza de pas (eventual se asteapta sosirea trasurilor si a calaretilor insotitori). Din nou apare "vulpea" si se porneste la galop. Aceste "run"-uri se repeta de 4-5 ori. Intre ele se pot parcurge distante mai mari la pas unde calaretii pot discuta si povesti. Pe parcursul "run"-urilor se pot intercala cateva obstacole de sarit, care pot fi si evitate de catre calaretii mai putin avansati. Dupa 4-5 alergari se tine o pauza mai lunga (eventual pauza de masa), timp de 1-1,5 ora. Dupa masa evenimentul este totdeauna mai scurt, se organizeaza doar 2-3 alergari, chiar fara obstacole de sarit.
Dupa "vanatoare" gazda si masterul tin un discurs. Masterul "raporteaza" gazdei evenimentele, dupa care se multumeste participantilor si organizatorilor. Caii primesc cate un mar, iar calaretii cate o ramura de stejar drept amintire. Se poate sarbatori chiar cu cate un paharel sau cu putina sampanie. Plecarea la adaposturi cu caii se face la pas.

Daca se organizeaza cina comuna (banchet sau bal), se organizeaza o "instanta de judecata".
Acesta se face in modul urmator: se alege un judecator, un procuror si cate un avocat pentru calaretii care au avut abateri.
Abaterile pot consta din: tinuta necorespunzatoare, calaretul a fumat in sea, a depasit Masterul, a smucit sau a brutalizat calul, a ocolit obstacolul, calul a fost necorespunzator curatat, etc. Judecatorul invita calaretul in fata instantei si enumera acuzatiile. Procurorul explica gravitatea faptelor bineinteles totul cu "iz de gluma" si buna dispozitie. Avocatul incearca sa il apere, bineinteles cu multe prostioare, dupa care judecatorul stabileste sanctiunile. De exemplu daca cineva a evitat obstacolele va trebui sa "sara" peste una sau doua scaune, daca a cazut de pe cal trebuie sa imite cazatura, etc. Bineinteles acestea se organizeaza numai daca majoritatea calaretilor sunt de acord si numai pentru buna dispozitie a echipei.
Reguli principale
______________________________________________________
Participantii
Pot participa calareti avansati, calareti incepatori, trasuri si masini de teren. Participantii vor avea la dispozitie doua trasee: un traseu mai dificil cu mici obstacole de sarit si un traseu pentru calareti incepatori, trasuri si masini de teren.
Tinuta pentru calareti de vanatoare: pantaloni de calarie de culoare deschisa, camasa alba, plastron, ac de cravata, sacou sau frac (negru sau rosu), toca (in trei puncte), manusi, cisme, pinteni, cravasa sau harapnic de haita, sau tinuta militara de epoca (rosiori, calarasi sau husari). Se recomanda pentru calareti flasca plata de buzunar.
Harnasamente: sei englezesti (nu western!) cu teltie de pasla sau matlasata, frau de calarie, martingala sau presar, jambiere, glezniere. Daca se poate transporta, capastru de grajd (dar nu sub frau) si pana de legare.
Trasuri de stil sau marathon. Driverul la costum, palarie (eventual melon sau joben), manusi, patura de corp. Bici de trestie. Insotitorii vor fi imbracati elegant.
Demnitarii
"MASTER" sau Maistrul de vanatoare (banderola alba cu dunga neagra)
Nu este numai un simplu organizator, el este principalul coordonator al evenimentului, el controleaza totul. Masterul este in topul ierarhiei, atat la invitati, la calareti, cat si la caini. El intruchipeaza in persoana gazdele, astfel ca el raspunde de decursul si mersul evenimentului din punctul de vedere al calitatii.
"PIKEUR-i" (banderola albastra)
Ei sunt doi la numar, din randul participantilor. La plecare MASTER-ul merge cu 10-15 metri in fata echipei. Participantii calaresc cu atentie in urma lor. Cand PIKEUR-ii merg apropiati, si calaretii trebuie sa mearga cate doi. Cand PIKEURI-ii merg in sir, si calaretii merg la fel. Atunci cand ei se indeparteaza si isi ocupa locurile pe flancuri, si calaretii se pot imprastia si pot urmari "vulpea".
"SLUSPIKEUR-i" (banderola rosie)
De asemenea sunt si ei din randul participantilor. Ei ajuta calaretii la orice accident sau eveniment neplacut. Cedeaza calul propriu in caz de accidentare, ramane pe loc cu calaretul sau calul accidentat pana la sosirea ajutoarelor.
"FLUIERASUL"
El poarta in gat un fluier cu sunet puternic. In caz de orice eveniment anunta cu fluieratul pe ceilalti demnitari si pe ceilalti calareti. Pentru acest motiv el calareste totdeauna in urma echipei.
Alte reguli
Pastrarea regulilor este obligatorie pentru fiecare participant. 
Comportamentul trebuie sa fie sportiv si fair, atat cu ceilalti participanti cat si cu caii. 
Trebuie respectate regulile unui sport de societate.

1. Toti participanti calaresc pe raspundere proprie.
2. Se interzice depasirea maste-rului.
3. Se respecta instructiunile demnitarilor.
4. Calaretii pot calari in grup compact sau cu intervale.
Obstacolele se sar in linie dreapta. Traseele nu se pot scurta. In caz de impotrivire a calului la saritura calaretul ramane pe loc. Poate sa se intoarca pentru o noua saritura sau sa ocoleasca obstacolul numai daca nu incurca pe nimeni.
5. In caz de cazatura calaretul trebuie sa incerce tinerea calului pe loc (in limita posibilitatilor).
6. In fata merg numai calaretii experimentati si siguri la sarituri.
7. In fazele de galop fiecare calaret isi pastreaza locul. Locurile se pot schimba numai la fazele de pas.
8. Caii retivi vor purta in coada panglica rosie, armasarii panglica alba.
9. Cea mai importanta regula este: atentie si iar atentie!
 
Back to content | Back to main menu