Hunting cu caini - huntingclubromania

Go to content

Main menu:

Hunting cu caini

Hunting (vanatoare) cu caini
Traditiile apartin de trecutul unui popor. Un popor ce nu-si pretuieste traditiile nu merita viitorul. Poporul englez este una din popoarele cu cele mai multe si diverse traditii.
Una din aceste traditii extrem de controversate este vanatoarea cu haite de copoi. Organizatiile de ocrotirea animalelor protesteaza pe buna dreptate impotriva vechilor metode de vanatoare cu copoi, deoarece la terminarea vanatorii, vanatul era sfasiat de caini.
Pentru pastrarea traditiilor si practicarea sportului intr-o maniera "mai civilizata", astazi, atat vanatorii bipezi cat si cei patrupezi latratori au fost "reeducati". Vanatorii urmaresc doar cainii, nu si vanatul, iar cainii sunt dresati sa urmareasca o urma artificiala de "ceai de anason". Doar caii au ramas la meseria lor veche.

Pasionatii acestui sport organizeaza vanatoare cu si fara caini. Bineinteles adrenalina se "produce mai abundent", cand din fata calaretilor la plecare explodeaza o haita de 20-25 perechi de copoi cu latraturi si schelalait.

Totul are o regie stricta. Vanatorii sunt imbracati in frac si joben de culori diferite, in functie de vanatul urmarit, la vulpe frac rosu, la cerb verde sau la urma artificiala frac gri, personalul auxiliar poarta toca imbracata in catifea. Si culorile gulerelor si a nasturilor aurite sau metalice candva aveau importanta, de aici se puteau identifica membrii anumitor cluburi sau membrii familiilor. Pantalonii de calarie sunt obligatoriu albi sau deschisi la culoare, cismele inalte din piele neagra cu rever (kapni) maroniu. Se accepta si uniforma militara. Pe langa caini, la vanatoare, obligatoriu participa si un - equipage - compus dintr-un master, trei-cinci asistenti cu harapnice si un calaret care trebuie sa aseze urma.
Intalnirea participantilor are loc dimineata. Dupa un mic dejun comun cu putina tarie, se face inscrierea participantilor in registrul de vanatoare, saluturi si complimente, masterul (Jagdherr-ul) sau gazda (organizatorul) traseaza sarcinile.
Se precizeaza regulile principale: masterul sau asistentii nu pot fi depasiti de niciun vanator, calaretii nu pot intra intre caini, etc. Daca se intampla astfel de evenimente "drastice", vinovatii nu mai au ce cauta in lumea buna.

Dupa incalecare mai are loc un mic toast si ciocnirea din sea cu putin brandy. O fata bisericeasca sfinteste cainii si vanatoarea.
Evenimentul incepe cu o mica plimbare calare, pentru incalzire in timp ce suna goarnele si se ajunge la locul de intalnire - meeting - unde se da drumul la caini. Masculul dominant - cainele alfa - dupa ce recunoaste urma, latra lung, iar haita in clipa urmatoare porneste pe urma (artificiala). Unele portiuni denumite run-uri se parcurg in galop pe teren accidentat. Aici caii sar peste obstacole naturale si artificiale (construite cu mare migala), boscheti, santuri, garduri, urcusuri, coborasuri, etc. Calaretii avansati merg obligatoriu in galop in urma haitei, iar cei incepatori la pas si la trap in spatele trasurilor cu care musafirii si doamnele insotesc goana. Aceste run-uri sunt urmate de faze la pas, iar dupa trei-patru run-uri urmeaza pauza si masa de pranz in aer liber.

La masa de pranz canta lautarii. Dupa masa mai au loc doua sau trei goane, dupa care se ajunge la Hallali. Aici se canta din goarne, iar cainii si calaretii parcurg o distanta de 300 - 400 m in aplauzele celor care se strang. Cainii isi primesc "rasplata".
Spre deosebire de trecut, cand ei chiar sfasiau prada, rasplata de azi este una sau doua bucati de burta de vita de la abator, de care ei trag si rup, iar calaretii asista cu capul descoperit conform traditiei.
Toti caii sunt rasplatiti cu cate un mar, iar calaretii primesc de la master cate o crenguta de stejar. Dupa ce cainii se retrag, are loc festivitatea de "sfintire" a participantilor incepatori si se ciocneste cu un pahar de sampanie pentru succesele zilei.

La grajd fiecare calaret isi curata si isi ingrijeste calul. Evenimentul se termina cu un bal, unde calaretii participa in tinuta in care au calarit in cursul zilei, iar doamnele in tinuta de epoca.
In trecut si pe teritoriul tarii noastre existau haite de caini si se organizau vanatori. In Ardeal pe langa principalele herghelii familiale existau si copoi. Si unitatile militare de cavalerie tineau haite de caini. Vanatoarea era considerata un sport, aici se puteau incerca caii de cavalerie, iar seara la bal se puteau face cunostiinte. Cadetii si ofiterii tineri aveau ocazia sa se remarce.
La vanatoare se foloseau mai multe rase de caini: Poitevin, Anglo Francais Tricolor, Harrier, Porcelaine, American Foxhound, etc., dar cea mai cunoscuta rasa pentru acest scop era Foxhound-ul englezesc.
Reguli principale
______________________________________________________
Participantii
Pot participa calareti avansati, calareti incepatori, trasuri. Participantii vor avea la dispozitie doua trasee: un traseu mai dificil cu mici obstacole de sarit si un traseu pentru calareti incepatori, trasuri.
Tinuta pentru calareti de vanatoare: pantaloni de calarie de culoare deschisa, camasa alba, plastron, ac de cravata, sacou sau frac (negru sau rosu), toca (in trei puncte), manusi cisme, pinteni, cravasa sau harapnic de haita, sau tinuta militara de epoca (rosiori, calarasi sau husari). Se recomanda pentru calareti flasca plata de buzunar.
Harnasamente: sei englezesti cu teltie de pasla sau matlasata, frau de calarie, martingala sau presar, jambiere, glezniere. Daca se poate transporta, capastru de grajd (dar nu sub frau) si pana de legare.
Trasuri de stil. Driverul la costum, palarie (eventual melon sau joben), manusi, patura de corp. Bici de trestie. Insotitorii vor fi imbracati elegant.
Demnitarii
"MASTER" sau Maistrul de vanatoare (banderola alba cu dunga neagra). Nu este numai un simplu organizator, el este principalul coordonator al evenimentului, el controleaza totul. Masterul este in topul ierarhiei, atat la invitati, la calareti, cat si la caini. El intruchipeaza in persoana gazdele, astfel ca el raspunde de decursul si mersul evenimentului din punctul de vedere al calitatii.
"PIKEUR" (banderola albastra). De asemenea sunt doi la numar, din randul participantilor. La plecare, MASTER-ul merge cu 10-15 metri in fata echipei. Participantii calaresc cu atentie in urma lor. Cand PIKEUR-ii merg apropiati, si calaretii trebuie sa mearga cate doi. Cand PIKEUR-ii merg in sir, si calaretii merg la fel. Atunci cand ei se indeparteaza si isi ocupa locurile pe flancuri si calaretii se pot imprastia si pot urmari "vulpea".
"SLUSPIKEUR" (banderola rosie). Din randul participantilor. Ei ajuta calaretii la orice accident sau eveniment neplacut. Cedeaza calul propriu in caz de accidentare, ramane pe loc cu calaretul sau calul accidentat pana la sosirea ajutoarelor.
"FLUIERASUL" El poarta in gat un fluier cu sunet puternic. In caz de orice eveniment anunta cu fluieratul pe ceilalti demnitari si pe ceilalti calareti. Pentru acest motiv el calareste totdeauna in urma echipei.
Alte reguli
Pastrarea regulilor este obligatorie pentru fiecare participant. Comportamentul trebuie sa fie sportiv si fair atat cu ceilalti participanti cat si cu caii. Trebuie respectate regulile unui sport de societate.
1. Toti participanti calaresc pe raspundere proprie.
2. Se interzice depasirea master-ului.
3. Se respecta instructiunile demnitarilor.
4. Calaretii pot calari in grup compact sau cu intervale.
Obstacolele se sar in linie dreapta. Traseele nu se pot scurta. In caz de impotrivire a calului la saritura, calaretul ramane pe loc. Poate sa se intoarca pentru o noua saritura sau sa ocoleasca obstacolul numai daca nu incurca pe nimeni.
5. In caz de cazatura calaretul trebuie sa incerce tinerea calului pe loc (in limita posibilitatilor).
6. In fata merg numai calaretii experimentati si siguri la sarituri.
7. In fazele de galop fiecare calaret isi pastreaza locul. Locurile se pot schimba numai la fazele de pas.
8. Caii retivi vor purta in coada panglica rosie, armasarii panglica alba.
9. Cea mai importanta regula este: atentie si iar atentie!
 
Back to content | Back to main menu